MiljöprojektHej! Vi på Storängens daghem i gruppen Dinosaurier började i höstas med ett projekt som följt oss genom året i olika situationer. Vi kan kalla det för ett miljövänligt projekt. Det är ett projekt som betyder mycket för oss och vi vill gärna dela med lite tips och ideer. Det hela började med att vi en solig augustidag var ner till Klobbens strand och barnen upptäckte blå/gröna alger i havet och såg det smutsiga dikesvattnet. Vi hittade även en massa skräp på stranden.

Vi fick många funderingar av barnen. ”Varför ser havet ut sådär?” ”Varför slänger människor skräp i naturen?” och så vidare. Vi bestämde oss för att ta reda på mera om detta. Vi tittade på filmer om skräp i naturen och om blå/gröna alger. De blev oroade över hur smutsig vår natur blir när man skräpar ner. För att barnen inte skulle bli för oroade så berättade vi även om att det finns sophantering och ett sorteringssystem. Vi hade en samling där vi hade samlat skräp av olika material. Sedan funderade vi tillsammans med barnen att vad är detta för material och i vilken kategori ska man placera det.

Vi tog med oss allt skräp färdigt sorterat i olika påsar och förde det till Pikkulaiva. Där fick vi lägga det i rätt kontainer. Efter detta väcktes tankar om att vi vill sprida vårt budskap. Tanken var att vi skulle lägga flaskpost i havet där det står om vårt budskap att börja sortera. Barnen påpekade då att vi inte kan lägga flaskpost i havet för då är vi ju också med och slänger skräp i naturen. Okej, sant och rätt. Därefter funderade vi på andra möjligheter och kom på idéen om att dela vårt budskap elektroniskt,via Internet. Genom föräldraföreningens hemsida på facebook gjorde vi ett inlägg om vårt budskap.


Därefter följde vi med på en karta till vilka länder vårt budskap nått. Många människor har tagit del av vårt facebook inlägg. Svenska Yle hörde av sig till oss, de vill komma och göra en intervju om vårt projekt. Vi tackar ja, och barnen ställer villigt upp och svarar på frågor.

Buu klubben kontaktade oss och bad oss vara med i programmet Superhjälparna. Vi ställer upp och filmar en kort snutt. Vi får in det här med återvinningstänk, hittar en konservburk och funderar vad man skulle kunna göra av den, barnen kommer med massor av förslag. Allt från skräpkorg till en bajspotta. Därifrån får vi med återvinningspyssel i verksamheten.

Att sortera har blivit en vardag för oss hos Dinosaurierna. Varje gång vi ätit glasspinnar så sparar vi dem för att kanske någon gång kunna pyssla någonting av det, vi sparar konservburkar, yoghurtburkar m.m. Det har vi sett att man kan återanvända på alla möjliga sätt. När vi ska föra skräp till skräprummet funderar vi alltid först vad det är för material och placerar det sedan i rätt kategori. Plast till plast, metall till metall, papper till papper, bioavfall till bioavfall och så vidare.

#Etiskttänkande #Förmågaattdeltaochpåverka #Utomhuspedagogik #Delaktighet #Värdegrund #Digitalkompetens #Miljö #Återvinning #Vardagskompetens #Jagochvårgemenskap

Plattformen upprätthålls av Svenska bildningstjänster i Esbo stad.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now