Sensoriska flaskorI Blåmesarna (1-3 åringar) har barnen tillverkat sensoriska flaskor. De har själva fått välja från materialet vi haft; allt från pompoms, olika sorters glitter, pärlor, glansiga figurer och confetti. Dessa har de sen plockat in i plastflaskor. Med våra barn har vi använt oss av 0,3 liters flaskor som inte är så stora och tunga. Sen har barnen tillsammans med en pedagog fyllt på vatten i flaskan.

Barnen har tyckt om att plocka fina föremål in i flaskorna. Flera av barnen var så ivriga att de ville göra många olika flaskor. Det har varit en bra övning för finmotoriken, eftersom barnen varit tvungna att använda pincettgrepp för att plocka upp små pärlor och dylikt. För våra 1+ åringar som annars också leker "plocka in föremål i lådor" lekar, har detta passat utmärkt för. Men oberoende ålder har barnen tyckt om att få vara kreativa och designa flaskor med olika material i.


Flaskorna har fungerat utmärkt vid övergångssituationer, t.ex. när barnen hamnat vänta i tamburen före de gått ut. Då har flaskorna fångat deras uppmärksamhet. Med barn som haft det svårt vid påklädningssituationer har sensoriska flaskor varit till stor hjälp. När barnet koncentrerat sig på flaskan har det fungerat bra att klä på. Barnen har blivit lugna och närvarande när de skakat och tittat på flaskorna med glitter och glam i.

Med google sökningen "sensory bottles" hittas många sidor med tips på material o.s.v. gällande dessa flaskor.

#Minamångauttrycksformer #Finmotorik #Kreativitet #Sinnen

Plattformen upprätthålls av Svenska bildningstjänster i Esbo stad.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now